BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

måndag 17 maj 2010

Vägbommens värld

foto: Emil Gustafsson (c)

"De väsentliga sakerna saknar ekonomiskt värde och det är kring de väsentliga sakerna vi måste bygga upp vårat samhälle"



Tittar man på framgångsrika företag och personer idag ser man ofta att de har en sak gemensamt. Tydligt uppsatta mål att sträva emot, och en klar vision om var man vill nå.


Ikeas vision är exempelvis: Tillverka billiga möbler som tilltalar en stor skara människor. Det får man erkänna att de lyckats bra med.


Vi ser idrottsstjärnor på TV som pressar sig till den yttersta gränsen för att vinna. Regelbunden träning och utveckling i kombination med en uppsatt målbild gör detta möjligt för dem.


Här börjar dock det konstiga. Människan driver dagligen utvecklingen framåt. Dock har vi inget uppsatt mål för var man vill nå i framtiden. Ingen vision om hur vi vill att utvecklingen ska se ut. Bara en framtid som är helt ovis.


Min slutsats är att människan inte vet vad vi vill med utvecklingen. På sista tider har dessutom konkurrens helt ersatt samarbete på den globala marknaden vilket ger en tydlig effekt.


Utvecklingen hämnas.


Istället för ett tydligt gemensamt mål har vi istället miljontals små egna mål. Varav alla drar utvecklingen i sin egen egoistiska riktning.


Den som har mest pengar, blir mäktigast och får då chans att dra utvecklingen i sin egen riktning.


I en utveckling där det enda individuella målet man här är att tjäna pengar, kommer utvecklingen byggas runt detta.


Även fast pengar har ett värde blir det svårt att bygga upp en utveckling kring papper och siffror (som faktiskt pengar är). Pengar kan tjälas, tvättas, kopieras och förstöras. Något som rullar ut den röda mattan och bjuder in brott i ett samhälle.


Synen på pengar som resurs måste ändras om vi ska kunna driva upp en tydligare utveckling. Pengar har bara ett värde i vissa situationer och är därför begränsat.


I de mest extrema situationerna blir pengar många gånger värdelösa.

Hur mycket skulle du exempelvis betala för att rädda din älskades liv?


Du skulle kunna ge allt eller inget?

För när det handlar om någon vi älskar så kan inte livet mätas i pengar.


De väsentliga sakerna saknar ekonomiskt värde och det är kring de väsentliga sakerna vi måste bygga upp vårat samhälle.



Pengar kan aldrig ersätta kärlek och ännu mindre livslust. Det kan däremot förstöra båda dessa på bråkdelen av en sekund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar