BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

onsdag 12 maj 2010

50 öre - Ett dyrt misstag

Den 1 oktober händer det!


Svenska 50-öringer kommer att tas bort. En litet mynt och en liten förändring kan man tycka.


Då känner du inte den globala marknaden. Att det fortfarande finns värde i ett sådant litet mynt visade röda korset genom sin miljonkampanj där man damsuger landet på det lilla kopparmyntet.


Exempelvis kan nämnas att om varje svensk i genomsnitt ägde en femtioöring var skulle det bli ett värde på närmare 4 500 000 kronor. Det är samma värde som 14 kilo guld, en ny Ferrari eller årslöner för 375 fattiga kineser.


Riksbanken har själva gått ut med analysen att man inte tror att detta kommer påverka någons ekonomi i större utsträckning. Frågan är om man totalt har undgått att företag har vinstintressen?


Idag finns det många priser som slutar med femtio. Då blir det 118.50:- tack. Inte en helt ovanlig syn i vardagen.


När denna öre tas bort, måste priserna avrundas.

Butikskedjor och affärer som har stora mängder kunder och försäljningar kommer med största sannolikhet vilja avrunda dessa priser uppåt. Detta på grund av de stora summorna pengar de kommer att förlora annars.


Hur många gånger handlar du per vecka?


Jag skulle utan problem säga att jag dagligen påverkas av ett pris som skiljer sig på 50 öre.

Detta betyder att jag efter den 1 oktober kommer att kunna förlora 50 öre per dag.


Skulle detta även gälla för hälften av svenska befolkningen, betyder det en total förlust på 2 225 000 kronor per dag för oss konsumenter!!


Inte mindre än 812 125 000 miljoner kronor per år. Nära en miljard laxar?!


Så innan du accepterar att någon annan har tagit ett dyrt och kostsamt beslut åt dig. Ge det en tankeställare. Sedan en till...och en till...


Det här är en total röra och en lek med siffror. Om hälften av detta skulle stämma skulle jag bli överraskad. Jag tror dock att buskapet är klart. Vi tjänar inte på samhällets så kallade förenklingar.


Har aldrig gjort. Kommer aldrig att göra.


Den bästa tjänsten du kan göra dig själv är att tänka kritiskt och inte ta allt för givet.


Ett kopparmynt och lite tanke kan ibland göra underverk.


reservation för siffror och nummer

2 kommentarer:

  1. Som sagt, pengar har inte något eget, inneboende värde. De representerar värden, men dessa värden finns någon annan stans.

    I nationalekonomin skiljer man mellan pengarna och värdena. På ena sidan har man den finansiella ekonomin, som består av pengar och värdepapper. På den andra sidan har man den reella ekonomin, alltså den verkliga ekonomin med de verkliga värdena, varorna och tjänsterna.

    Finanssidan är alltså bara ett mätinstrument. Den mäter värdena på den verkliga sidan. Finanssidan håller reda på hur den verkliga sidans värden är fördelade bland olika aktörer.

    Landets sammanlagda förmögenhet består av den verkliga sidan. Finanssidan är bara en gigantisk pappersexercis som håller reda på vem som äger vad.

    Fast det här är en väldigt grov förenkling. Det finns en stor mängd komplexiteter. Men principen är ändå exakt den beskrivna.

    Den verkliga sidans totalvärde påverkas inte av hur man avrundar 50-örespriser. Avrundningen ändrar ju inte värdet hos landets varor och tjänster. Det enda som påverkas är mätinstrumentet.

    Gör ett tankeexperiment. Antag att Riksbanken plötsligt får för sig att skapa en enorm massa nya pengar. Plötsligt skapar och sprider dom så mycket nya pengar att antalet kronor blir tio gånger större än det var innan.

    Det skulle inte göra landet ett dugg rikare. Sidan med de verkliga värdena ändras ju inte. Våra varor och tjänster är fortfarande värda lika mycket som innan.

    Situationen blir då att finanssidan fortfarande mäter upp samma totalvärde som förut, men antalet kronor som uttrycker detta totalvärde har blivit tio gånger större. Kronorna krymper därför i värde. De krymper så att totalvärdet av alla kronor blir samma som den verkliga sidans totalvärde. Kronan blir alltså värd en tiondel av vad den var värd innan.

    När kronorna bara är värda en tiondel blir alla lönesummor och prissummor tio gånger större. Det gör att betalningarna har samma värde som förut.

    Än en gång är det här en väldigt grov förenkling. Det finns många komplexiteter. Dessutom tar ändringarna i löner och priser lång tid. Och somliga summor ökar mer och andra mindre. Men principen är ändå exakt den beskrivna.

    Beträffande 50-öresavrundningen finns det faktiskt en klar och tydligt bestämmelse om hur man ska göra. Riksbanken har bestämt att när summan som ska betalas slutar på 50 öre ska man avrunda uppåt.

    Jag tycker det är ett konstigt beslut. Folk kommer ju bli sura. Varför göra folk sura, när avrundning nedåt ger exakt samma realekonomiska utfall? Väldigt onödigt.

    Varken kunderna eller handlarna tjänar på detta. Handlarna har verkligen inget intresse av att kunder blir sura och börjar diskutera och stoppar kön till kassan. Sånt kostar mycket mer än den pyttelilla vinsten från avrundningen. En del kunder kanske dessutom blir så sura att de inte kommer tillbaka.

    Fast kanske finns det ändå en vettig orsak. Vi har en ekonomisk kris där det finns en risk för deflation. Deflation kan fastna i en ond cirkel som skadar ekonomin allvarligt under lång tid. Genom att avrundningen går uppåt påverkar den åt inflationshållet snarare än deflationshållet. En sådan påverkan är alltså hälsosam för ekonomin just nu.

    SvaraRadera
  2. det går åt helvete för väldigtmånga av våra småföretag.
    Särskilt små kiosker som har förlorat alla kunder till lågprisbutiker och kedjor som filmkedjan osv.
    säljer de en klubba för1,50 betalar jag gärna 2kr om jag bara vill ha en klubba.
    alternativt köper jag 2 och sparar 1kr på nästa om jag nu av nån anledning skulle göra ett sånt småköp.
    Detta är ingen stor grej men om vi kan behålla en enda liten kiosk så var det värt det.(Det har försvunnit cirka 100000jobb inom butikssektorn pga de stora kedjorna på20år)

    SvaraRadera