BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

fredag 28 maj 2010

Punkt 2. Annan Resurs



"Har någon någonsin funderat över hur mycket pengar kostar?"

Annan resurs

Pengar är ett uråldrigt system som kostar mycket tid, resurser och är dyrt att hantera. (Administration, värdetransporter och förvaring)

I ett samhälle där vi vill utvecklas måste omvärdera sättet att tänka kring värde.

Pengar eller värde är gjort för att skapa skillnader i våra grundbehov. (Mat, värme, socialt)

Man kan aldrig påverka hur man föds eller i vilken situation man föds i. Trots detta har vi idag ett system som endast gynnar de som har turen att födas med rätt förutsättningar. Att inte tävla på lika villkor begränsar din fria vilja. Något som inte hör hemma i en demokratisk värld. Ingen talang ska dock hindras, utan snarare att alla får vara med och hjälpa till i utvecklingen, fast med sina egna förutsättningar.

De mest talangfulla kommer driva en stor del av utvecklingen, men de som inte föds med rätt förutsättningar ska inte straffas på det sättet som sker idag.

Tanken med att byta resurs är att skapa en global lycka. Något som enligt mig kan räknas som den högsta möjliga utvecklingen för ett samhälle.

Frågan är då:

  • Vad är grundläggande i ett lyckligt samhälle?

En stabil och hållbar utveckling. Denna kommer inte trycka upp våran förväntanskvot för högt, men dock dra utvecklingen framåt i ett lagom tempo.

Tanken är att i ett pengarsamhälle kommer det alltid finnas vinnare och förlorare med lycka respektive missnöje som följd.

I eN Alternativ värld där saker saknar värde kommer ingen stå som förlorare. Däremot är det inte strävan efter en slags jantelag där alla ska ställas på någon slags mellannivå. Tanken är att alla ska utvecklas och stå som vinnare, och ingen ska behöva stå nedanför. Eller i alla fall en nivå med en hög utveckling och stimulans. Vi bör även kolla på och utveckla våra värderingar om vad som är lycka och inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar