BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

tisdag 11 maj 2010

Hon läser

"Utvecklingen som trappas upp gynnar ju tillslut förvånansvärt få. Och om man tänker på vad vi betalar för pris känns det faktiskt som om den mänskliga utvecklingen är onödigt dyr"


Väckarklockans hårda ljud skär igenom luften. En hand läggs på klockan som genast blir tyst.


6:00 Hon lyfter sig upp i sängen och torkar gruset i ögonen.


7:10 Stiger på tåget. En del sover medan andra läser. Hon själv läser.


8:00 Går in på kontoret. Hon tar en kaffe i ett desperat försök att vakna.


8:00-17:00 Hon Jobbar.


17:10 Springer till tåget. En del läser medan andra jobbar. Hon själv läser.


18:00 Det är mörkt ute. Hon lagar mat.


20:00 Hon har precis diskat klart. Kläderna till imorgon ska strykas.


21:00 Pussar sin dotter godnatt. Läser saga.


22:00 Pussar hennes man godnatt. Hon somnar.


När jag går igenom ett stort köpcentrum slås jag av tanken vad många valmöjligheter vi har. Jag tänker även på hur många valmöjligheter jag egentligen behöver.

Jag kan inte säga att dessa tar ut varandra.


En dag var jag ute och handlade i ett köpcentrum. På en 4 meter hög och 10 meter lång hylla räknar jag mig till hela 74 sorters matolja. Jag tog en liten flaska från mängden.

Egentligen skulle jag bara ha den till att ringla lite över salladen. Samma olja från samma tillverkare fans i två andra storlekar.


Du hade möjligheten att välja mellan en Ekologisk, extra virgin. Classic, traditionell eller kallpressad. Jag valde ekologisk. Något jag antagligen skulle göra nästa gång också.

Hade det bara funnits classic hade jag självklart tagit den istället.

Antagligen utan att sakna de andra tiotal alternativen.


Idag jobbar vi 8 timmar per dag. Det är precis lika mycket som vi jobbade för 20år sedan.

På 20 år har det dock hänt en hel del saker. Datorer har blivit snabbare och bättre. Affärssystem större och smartare. Vardagen effektivare och bekvämare.

För 20 år sedan behövde man heltidsanställda för att göra uträkningar, och andra administrativa saker. Idag kan dessa skötas helt automatiskt via datorer.

Vad vi förut skickade i brev över hela jordklotet går idag att skicka på ett mejl med några sekunders fördröjning.

För varje process vi effektiviserar vinner vi enormt mycket tid. Så var tar denna tid vägen?


Ger den oss mer fritid för att spendera med familj och vänner? Nej...


Ger den oss ett mervärde på jobbet och en arbetssituation som inte är lika stressad? Knappast!


Har vi överhuvudtaget vunnit något på denna vinsthetsande utveckling? Osäkert.


Vi betalar vår fritid med ett sortiment vi aldrig utnyttjar tillfullo. Skulle vi minska sortimentet med 50% skulle vi även kunna gå ner motsvarande arbetstid.


Konsekvenserna av detta skulle kunna diskuteras om och om igen, huruvida marknad påverkas. Ekonomin påverkas. Lönerna påverkas ect.

Detta är viktigt, men frågan är om tillväxt och maktgalenskap är tecken på en positiv utveckling.


Den 8 meter långa hyllan med flingor skulle gärna få vara hälften så stor för mig. Eller ännu mindre. Frågan är hur denna lilla ändring skulle påverka det samhället vi lever i.


Utvecklingen som trappas upp gynnar ju tillslut förvånansvärt få. Och om man tänker på vad vi betalar för pris känns det faktiskt som om den mänskliga utvecklingen är onödigt dyr.

1 kommentar:

  1. "Skulle vi minska sortimentet med 50% skulle vi även kunna gå ner motsvarande arbetstid."

    Det stämmer inte.

    Att man minskar antalet oljesorter till hälften betyder inte att folk minskar sin totalkonsumtion av matolja till hälften. Som du sa, om bara Classic fanns skulle du köpa Classic. Du skulle inte avstå från olja. Mängden Classic ökar och totalmängden blir samma.

    Och för att producera samma mängd matolja behövs nästan exakt samma antal arbetstimmar, oavsett hur många olika sorter man gör. (Nåja, inom rimliga gränser.)

    Det blir en mycket marginell skillnad här och där. Det går t ex åt färre arbetstimmar där etiketdesigners designar etiketter till flaskorna, och färre arbetstimmar där bokförare och revisorer hanterar bokföring hos företag som blir färre men större.

    Men dessa skillnader är verkligen väldigt marginella. Det stora arbetet är att odla och skörda oljeväxterna, pressa fram oljan, göra flaskor, hälla oljan i flaskorna, osv. Där beror antalet arbetstimmar på totalmängden olja, inte antalet sorter.

    "För 20 år sedan behövde man heltidsanställda för att göra uträkningar, och andra administrativa saker. Idag kan dessa skötas helt automatiskt via datorer."

    Jag tror snarare att det var för 35-45 år sedan. Och sedan dess har mycket hänt...

    "Har vi överhuvudtaget vunnit något på denna vinsthetsande utveckling? Osäkert."

    Vi har definitivt vunnit mycket på det.

    En av vinsterna är att vi idag är mycket rikare räknat i materiell bekvämlighet, och räknat i kul och bra saker som vi kan köpa.

    Denna ökade materiella rikedom gör också att vi idag har mycket större möjligheter att klara oss bra på deltidsarbete, om vi föredrar att prioritera ledig tid framför materiell rikedom. Du har en poäng i att vi kunde lägga mindre tid på arbete, men om tiden ska minskas tror jag att det bör ske genom att de som så önskar väljer deltid.

    En annan vinst, en som är mycket, mycket viktigare, är att procentandelen svältfattiga i världen har minskat kraftigt. Levnadsstandarden hos de mycket fattiga är visserligen fortfarande orimligt låg, men förut var den ännu värre. Deras situation är fortfarande mycket grym, men det går åt rätt håll, även om det går alldeles för långsamt.

    SvaraRadera