BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

måndag 2 augusti 2010

Varför bestraffar samhället studenter som vill utvecklas?

Att bli bestraffad för sin vilja att utvecklas hör inte framtiden till


Utvecklingen kring utbildning och personlig utveckling är helt fel.
Antingen pluggar vi eller jobbar vi. Varför är inte utvecklingen mer komplex?

Pluggar du? Nej Jag jobbar.
Ett uttryck som trots sin vardagliga ton, borde tillhöra 1800-talets omoderna samhälle.
För trots att vi jobbar så lär vi oss med yrket, vilket ger oss kunskap och kompetens. Precis som studier. Och man måste väl ändå säga att en student arbetar bra även om denne inte får betalt.

Är detta inte bara en ordlek då? Innebörden finns ju där och det är egentligen bara uttrycken det är fel på.
Det påståendet håller jag inte med om. Samhället är idag uppdelat i tre delar.
Antingen jobbar man, studerar man eller inget av dem. Det sistnämnda kallas dessutom för arbetslös (eller arbetssökande i en snällare version). Trots detta finns det ingenting som heter studentlös eller studiesökande.

Att skilja på studier och arbete är dumt. Jättedumt. Så dumt att en mekanisk apa som spelar saxofon skulle likna ett geni i jämförelse.
Till och med denne lille krabat skulle inse att dessa ord borde försvinna och ersättas med en diskussion om kompetens.

För när pusslet är på plats så handlar det egentligen bara om en sak. Kunskap och kunnande. Studier som arbete.

Man studerar för att få jobb, vilket egentligen är ren galenskap. För när vi väl börjar jobba så fortsätter ju i princip studierna fast på ett annorlunda vis.
Studenterna blir dock rånade ekonomiskt sett, eftersom det kostar mycket att studera. När man istället gör i princip samma sak i praktiken får man helt plötsligt betalt för sitt arbete.

Antingen borde man få lön för att studera eller få studierna & levnadskostnader betalade.
Ingen ska behöva bli bestraffad med långa bindande lån för att man har motivationen att vilja utvecklas.

Enkelhetens portion borde ju vara att titta på följande:
*Hur mycket kompetens behöver vi för X-uppgift.
*Hur skaffar vi oss Y-kompetens på kortast möjliga sätt.
*Hur kan vi använda X+Y på bästa möjliga sätt?

Svårare än så är det inte

I ett modernt och utvecklat samhälle är en hög kompetensnivå helt avgörande. Hur ska vi nå detta om folk tvingas jobba med orelaterade tillsvidarejobb för att försöka betala sina studier?



Detta är yttligare ett exempel på en samhällsform som folk ser som helt självklar bara för att det har varit så här under de senaste århundraden. Framtiden knackar på dörren. Vi öppnar inte!
Trots att vi har de tekniska utvecklingen, kompetensen och mycket mer så föredrar vi leva vidare i en korrupt värld där pengar och begär konkurrerar ut utveckling och personlig stimulans.
När landet leds av gamla gubbar vars största uppgift är att förvandla människor och hjärtan in till siffror och statistik, blir resultatet lidande. Om du inte passar in i mallen, så kan du gå hem.

Visa att du inte är en siffra. Att du & dina tankar utgår ifrån ett hjärta. Tvinga bort det känslokalla levnadssättet. Skapa en samhällsform som utgår ifrån dina behov. Inte den lilla skaran människor som redan har allt. Knacka på deras port!

5 kommentarer:

  1. Du har helt rätt i ditt resonemang och detta är något som jag själv också funderat över.
    Vårt konsumtionssamhälle idag tillåter dock inte annan väg för då hade allt rasat.
    Våra utbildningsinstanser är inte till för vår egen skull. Det är inte upp till dig och mig vad vi ska lära oss inom dess murar. Vi ska passa in i samhället och måste därför lära oss ett förutbestämt mönster.
    Att utbildning kostar förvånar mig inte alls. Om utbildning var gratis eller åtminstone billigt så hade vi ju kunnat utbilda oss i evighet och sedan även kastat all den kunskap om det passat oss.
    Nu blir vi tvungna att övergå till arbetslivet bara för att kunna betala tillbaka vår skuld. Och skuld är ju vad vårt samhälle bygger på. Skuld = beroende = kontroll
    När man inser varför vårt samhälle är skapat så inser man snabbt varför det är konstruerat som det är.
    Fortsätt med dina insatser. Sådana som dig behövs.
    Mvh/T

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket för kommentaren som var väldigt givande! Det är intressant det där du säger med att utbildning inte är till för oss själva. Det stämmer ju, men är trots det väldigt märkligt. Man sätter högre värde i den allmänna utvecklingen istället för sin egna personliga utveckling, trots att allmänintresset saknas och utvecklingen är i högsta grad individuell (gynnar få individer). Mycket intressant, som sporrar mig att gräva vidare!
    Ett samhälle utan rädsla för skulder skulle vara en stor framgång för den allmänna utvecklingen!

    Mvh Emil

    SvaraRadera
  3. Nu ska jag stoppa fram näsan och vara lite "konstig"...
    Utildning är inte egentligen så mycket att lära sig något nytt. Nej, det är så att som student så drillas du absolut mest till att bli en bra kopierare.
    Från dagis och uppåt så är det egentligen enbart en ständig ström av karbonpapper mellan lärare-elev. Eleven lär sig det läraren kan, och läraren lär ut det den i sin tur lärt sig..

    Inom vissa bitar så är det mer eller mindre nödvändigt, som aspråk och matematik. Men inom flera andra områden så blir effekten att man får en massa som vet, tror och kan samma saker. Lättstyrda helt enkelt, vilket passar perfekt in när man ska lura folket att göra, tro och veta saker.

    En annan effekt av detta system är att från kanske 1-2 års ålder så blir vi alla inkörda på att lyssna på "ledaren"..
    Sen efter nio års grundskola, fyra års gymnasium å kanske ytterligare år på universitet e.d. så är de allra flesta helt med på att det är ledaren som bestämmer, vet bäst, bestraffar, berömmer osv.. Då är det också lätt för de "valda" ledarna att ta upp stafettpinnen och fortsätta leda lämmeltåget för att säga ja till sitt eget slaveri eller vad det än må vara som förstör den individuella individen..

    SvaraRadera
  4. Du behöver lyfta blicken över din utopi.

    Lär dig grunderna innan du ska försöka tuta på andra dina illa tänkta lösningar.

    Spontant skulle jag gissa att du är 20-25 och aldrig läst något på ett universitet som krävt en insats att tala om. Kom tillbaka när du är torr bakom öronen..

    SvaraRadera
  5. Varför inte kolla på min infosida så ser du hur gammal jag är, och vilka studier jag har. Krävs knappast några spontana gissningar för att lösa den gåtan.

    Jag pratar från hjärtat och mina tankar och ideer bygger på livserfarenhet och kritisk analys från resor och mycket annat. Att gå samma bana som alla andra, gör att mina åsikter blir högst vanliga och tråkiga. För att lösa nya problem krävs nya tankar och en syn från en annan vinkel. Jag ser att du vill ta ifrån mig detta och det berör mig inte det minsta. Jag tycker snarare synd om dig, som är så fast i det vardagliga spindelnätet, att du till och med saknat förmågan att urskilja simpla saker som kritiskt tänkande mot samhället.
    Du har säkert många års studier bakom dig, men den sociala kompetensen verkar inte varit din största prioritet i livet.

    Att ge givande kritik och föra en logisk diskussion är inte detsamma som att idiotförklara någon annan.
    Varför denna aggression?

    Bloggens mening är att skapa en värld där alla mår bra. Hur kan detta vara fel? Eller måste man trassla in sig i ditt problemsamhälle?

    Lös upp knuten och ge utvecklingen en chans.
    Kan tilläggas att jag uppskattar om de som kommenterar bloggen i alla fall har den sociala kompetensen från grundskolan eller högre.

    Mina öron är torra som gobi-öknen.

    Är vi överens?

    SvaraRadera