BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

torsdag 5 augusti 2010

Media är medbrottsling i kriminaliteten



Tidningar normaliserar brott och ger en bild om svält och fattigdom som en nödvändighet.

Barn med ben smala som pinnar. Lidande människor som kämpar mot krig och fattigdom. Är det inte vatten som saknas så är det mat.

Knappast något nytt fenomen.

Du läser dagligen om dessa katastrofhändelser. Frågan är om vi verkligen ser allvaret med situationen?

Saker som sker regelbundet har en förmåga att normaliseras. En flicka som blir slagen varje dag av sin pappa tycker först att detta är hemskt. Men efter ett tag kommer det att kännas normalt eftersom kroppen vänjer sig vid situationen.

Detta är hemskt. Tidningar skriver dagligen om katastrofer, miljöproblem och brott. Dessa målas då upp som en vardag vilket gör att folk blir mer inställda på det.

Någonting som är en dold fara. Mycket farlig dessutom. När man börjar förknippa katastrofer, miljöproblem och brott med vardagen kommer vi inte se allvaret i detta.

Om vi inte ser allvaret är också risken mycket högre att vi själva begår exempelvis brott eftersom vi ser det som en vardagshändelse. Det verkar inte vara en så stor sak eftersom det ändå händer så mycket liknande saker i samhället omkring oss. Brotten normaliseras och ökar.

Ju mer tidningar skriver om detta, ju mer människor kommer faktiskt börja se detta som en vardag kring dem själva. När de sedan gör fel, så tycker de själva inte att de begått något fel, eftersom händelsen inte skiljer sig märkvärdigt mot andra vanliga handlingar i samhället.

Nyhetstidningar är en av våra viktigaste kanaler till omvärlden. Det borde därför vara förbjudet att göra denna kanal vinstdrivande. Informationen som når oss ska just vara information. Inget annat.
Speglade och påverkade nyheter är en av de viktigaste kanalerna för maktutövande. Något som bland annat USA visade genom att låta ett helt folk bli så uppskrämda att man accepterade ett krig mot ett land som aldrig hade gjort någon amerikan illa.

Objektiva nyheter är idag sällsynt och att helt ta anstånd från tv och tidningar under en tid är mycket nyttigare än vad många tror.

Vem ligger bakom informationen som du får och i vilket syfte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar