BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

måndag 9 augusti 2010

Problem är precis lika svåra som vi gör dem till

Ofta när man pratar om ett entusiastiskt samhälle får man höra:
Du kan inte skriva så där, ekonomi är mycket svårare än vad du tror.
När du skriver så där så tar du inte hänsyn till ekonomins grunder ect ect ect ect.

De pratar om en drömvärld som inte är realistisk!? Hur realistiskt är det att leva i en värld där de rikaste 1% äger 40% av de totala tillgångarna?

Ekonomi är inte alltid svårt. Vi gör det alltid svårt. Bla. För att vi sätter ett ekonomiskt värde på precis allt som finns runtomkring oss.
Vi blandar in ekonomi i precis allt i våra liv. Detta gör ekonomi svårt.

Ekonomi som helhet är inte lika svår. De enkla lösningarna är oftast de mest vettiga.

För att ha en stabil valuta utan svängningar, ge den en fast växelkurs som inte går upp eller ner. Väldigt enkelt.

För att undvika finanskriser och depressioner i ekonomin, undvik inflation. Inflation är extremt lätt att kontrollera för riksbanken genom att helt enkelt styra räntor m.m. i den rätta riktningen.

Undvik dålig spridning av pengar och stor ekonomisk fattigdom. Sätt ett maxtak på hur mycket pengar som får sparas åt gången. Resten måste investeras och hamna i omlopp.

Ställ krav på globala minimilöner som gör att ingen behöver jobba och svälta.

Förbjud företag att flytta ner till fattiga länder där lagar gör de möjligt för dem att missbruka allt som heter etik och moral.

Några enkla direktiv är det som behövs.


Lägg märke till ännu en gång. Anledningen till att detta inte sker är för att den lilla skaran människor som har makt att göra detta, är de få som faktiskt tjänar på att systemet ser ut så här.
Därför står det stilla!

4 kommentarer:

  1. Att den rikaste procenten äger 40% av världens tillgångar rör mig inte i ryggen. Att titta avundsjukt på grannen hjälper ingen. Att fästa sig vid den relativa fördelningen är vara svagsinnat. Det är vettigare att lägga energin hur kapitalismen kan utrota svält och dylikt.

    SvaraRadera
  2. Dina enkla direktiv är endast en pinsam samling feltolkningar.

    Att skapa en fast växelkurs förutsätter att man kan försvara den mot andra valutor. Klarar man inte detta går landet i kk.

    Inflation är oerhört svårt att styra. Att justera styrräntan får många andra följder förutom att påverka inflationen.

    Kommunism lät som en jättebra idé. Detta tills att man insåg att incitament är minst sagt en viktig kugge i välstånd.


    Ditt krav på globala minimilöner kommer göra att oerhört många människor kommer ha svårt att ta sig ur fattigdom. Sedan är det oerhört svårt att jämföra kostnader etc vilket gör det omöjligt att införa.

    Förbjud ekonomisk utveckling i U-länder? Det lär rädda många liv..

    SvaraRadera
  3. Inlägg 1. Kapitalismen och girigheten har skapat det samhället vi lever i idag. Att genom denna väg ta sig ur detta kan inte ses som ett realistiskt alternativ av någon.

    inlägg 2. Tror du har missat lite vad inlägget handlade om. Det handlar om en vision. Att problem inte är svåra att lösa, om vi bara tar tid och resurser för att lösa dem. Idag är det ingen som gör detta. Inte FN. Inte bistånd, och allra minst folket som fortsätter att ekonomiskt stödja butiker som HM m.m. som dagligen bedriver extremt oetiska affärer i många av världens fattiga hörn.
    Om ekonomer och forskare, tänkte lika mycket på att lösa globala världsfärdsproblem som att tjäna pengar skulle världen vara fri från fattigdom imorgon.

    Mvh Emil

    SvaraRadera
  4. 1. Det är ett korrekt påstående att kapitalismen drivit fram den enorma ökning av välstånd vi upplevt de senaste hundra åren. Utan den skulle vi ligga många årtionden bakom måna u-länder i dagens värld, vilket knappast skulle ge oss några möjligheter att hjälpa just dessa u-länder.

    2. Jag vet precis vad du försökt åstadkomma. Antar att du ligger en bra bit till vänster pga din argumenteringsteknik - lösa visioner klent underbyggda av en felaktig grund.

    Läs på lite om mikrolån så kommer du se ett tydligt exempel på bistånd som ger resultat.

    Vad tror du händer om vi slutar handla på HM? Tror du att arbetarnas munnar kommer bli mättade på din illriktade empati? HM bedriver en bra verksamhet. Det finns ett fåtal underleverantörer (av hundratals) som missköter sig. De ska givetvis sättas dit.

    Om vi skulle samla ihop all världens pengar, lägga den i en hög och dela lika vore den relativa fattigdomen borta. Dock kvarstår i stort sett alla gamla problem. Dessutom har du skapat en hel drös nya.

    SvaraRadera