BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

onsdag 11 augusti 2010

Brev skickat till Sveriges Riksbank


Jag skickade precis ett brev till Sveriges Riksbank.

De beskriver sig själva så här:
Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Riksbanken ansvarar för penningpolitiken med målet att hålla inflationen låg och stabil. Banken har också i uppdrag att se till att betalningarna i ekonomin kan ske säkert och effektivt.


Jag skulle även tillägga:
Sveriges Riksbank är de som har monopol på att trycka pengar i Sverige. Genom att styra ex. reporäntan kan de bestämma om det blir förmånligt att låna eller spara pengar för hela den svenska befolkningen. De är ett enormt mäktigt organ och är enligt många de som har störst makt över vardagen i våra liv eftersom de styr om folk vill hålla i sina pengar eller spendera dem.

Brevet lyder följande:
-------------------------------------------------------------

Hej Sveriges Riksbank!


Jag heter Emil Gustavsson och är 22år gammal.

Efter att ha rest ut i världen och sett mycket, är fattigdom och svält det som påverkat mig mest.
Man mår inte bara dåligt av att se kris och fattigdom utan man söker även desperat ett svar på hur man kan hjälpa denna stora skara människor.

Jag har därför blivit kritisk till det monetära system, som man ändå får säga, bygger upp det konsumtionssamhälle vi har idag, med alla dess fördelar och nackdelar.

Exempelvis trycker Schweiz Riksbank en sedel på 1000 CHF. Dessa tusen franc är värda ungefär 8500 svenska kronor.

8500kr är mycket pengar. För ett svältande barn skulle en sådan sedel kunna åstadkomma stora förändringar i dennes liv. Studier i en skola, och vidare möjlighet till jobb. Färskt vatten och mat varje dag och sjukvård vid behov.

Min fråga till er är: Tycker ni att det är rimligt att 5gram papper/tyg och tryckfärg ska kunna utgöra en så stor skillnad för en enskild individs hälsa & framtid?

Krediter skapas ju idag under väldigt kompromisslösa förhållanden, vilket inte oväntat ger negativa följder. Exempelvis när en bank lånar ut pengar, så skapas krediter motsvarande samma värde, vilket gör att pengamängden växer trots att vi får betala tillbaka lånet.

Det är ungefär som om jag skulle gå in i en affär och köpa ett par skor för 500kr. Säljaren ger mig skorna och 500kr tillbaka i växel.

Har hört siffror på att 90-95% av alla pengar som finns idag är skapade ur ”utökade krediter” och finns alltså inte som fysiska pengar. Krediter är ju i princip lånade pengar.
Är inte fattigdom och finanskriser oundvikligt i ett system som i princip bygger på krediter och lånade pengar? Underskottet av pengar i samhället måste ju drabba någon, tycker man.

Vad gör riksbanken för arbete idag för att rent ekonomiskt försöka bekämpa fattigdom? Ni är ju trots allt tillsammans med de andra riksbankerna ytterst ansvariga för det monetära systemet.

Dessutom blir Inflation oundvikligt i ett kreditsamhälle som detta. Riksbankens inflationsmål är ju satt till 2% per år. Hur länge kommer denna inflation att vara?
Den kan ju inte hålla på för evigt, för då kommer vi ju att få 2meter långa sedlar i framtiden för att alla nollor ska rymmas på dem.

Alternativet deflation i framtiden kan ju inte vara ett bra alternativ.
Hur kommer riksbanken lösa detta problem i längre fram i tiden?
Jag utgår ifrån att ni på riksbanken för diskussion kring framtiden och stabiliteten i systemet.


Jag måste få svar på dessa frågor!



Skulle uppskattas om svaret kommer så snabbt som möjligt. Dröjer det för länge kommer jag att kontakta Sveriges Riksbank på telefon och ställa samma fråga. Om jag inte får svar på detta kommer jag kontakta Stefan Ingves (Riksbankschef) och ställa samma fråga.


Tack!

Med vänlig hälsning Emil
------------------------------------------------

Vad händer nu?
Jag väntar nu med spänning på vad de kommer att svara på mina frågor.
Det är nödvändigt att föra den här diskussionen med riksbanken själva eftersom de är ansvariga för penningpolitiken i Sverige.


Jag kommer inte att acceptera svaret: "Vi vet inte"!

:-:

18 kommentarer:

  1. Bra gjort, verkligen... - och särskilt avslutningen: "Jag kommer inte att acceptera svaret: "Vi vet inte"!"

    Jag har gjort åt hållet detsamma - fast jag skickade det till finansminister Anders Borg.

    Dock... - han har ännu ej svarat - och det är nu ca 1,5 år sedan. Därtill så har jag ej heller fått någon bekräftelse ifrån Finansdepartementet - om att mitt email inkommit. Det är ju i sig VÄLDIGT uppseendeväckande - enär dom har SKYLDIGHET bl a att diarieföra inkommande email enligt svensk lag - ifall det ej är spam.

    Men i wåra PyramidMaktHavares perspektiv sett - så är måhända sådant som Ditt och mitt email detsamma som spam, kanske...

    Jag kan nu bara innerligt hoppas på att Du har bättre "tumme" med Riksbanken.

    Igen - bra gjort, verkligen...

    SvaraRadera
  2. Vet Du att Din enkätslänk ej funkar ej för tillfället ?

    SvaraRadera
  3. Välkommen i "gänget"..:)
    Har också skickat mejl lite varstans, bland annat banker, Finansinspektionen, Riksgälden, Polisen, journalister, Socialstyrelsen, Anders Borg å säkert en del till...

    När svar kommer så får man vara beredd på standardsvar, fyllda med det man kan se mest som onödigt ordbajseri. Men ibland kan det faktiskt ske att man får svar som är vettiga och kan belysa saken ännu mera.
    Eller så blir man kanske bara mer dyster om det blir upenbart att de inte vill/får/kan svara sanningen..

    Några konversationer jag haft:
    http://severkligheten.blogspot.com/2008/02/nrkontakt-med-expressen.html
    http://severkligheten.blogspot.com/2009/02/fragar-flera-mera.html
    http://severkligheten.blogspot.com/2009/02/banken-svarar-del-2.html
    http://severkligheten.blogspot.com/2010/06/konsekventa-eller-ej.html
    http://severkligheten.blogspot.com/2010/06/konsekvensen-saknades.html

    SvaraRadera
  4. Hej Emil!

    Tänkte ta mig lite tid och svara.

    Anledningen till att papperslappar får ett sådant avgörande värde är för att det helt enkelt är smidigare att hantera papperslappar än grisar, kor eller säckar med vete. Det som borde vara lite mer skrämmande för någon som inte är insatt är att typ 90% (jag gissar här)av jordens "pengar" endast är lagrade som digital information.

    Anledningen till att som du säger 90-95% är "krediter" är helt enkelt för att stimulera tillväxten. Det är lite för långrandigt att förklara exakt hur det går till men då du verkar intresserad kan jag rekomendera boken:

    Klas Fregert, Lars Jonung : Makroekonomi – Teori, politik & institutioner, Studentlitteratur, andra upplagan, 2005.

    Just att främja tillväxten är något som jag tror är enda utvägen för att motverka fattigdom och svält. Det som framförallt behövs är tillväxt i de fattigare delarna så att mer mat kan odlas/tillverkas och distribueras till de behövande.

    Som du mycket väl vet så är pengarna i sig inte värda så mycket då det bara är papperslappar. Däremot är det pengar investerade i hjälpaktioner som läkare utan gränser, FN eller Röda Korset (eller nej stryk dem förresten) som gör någon skillnad.

    Fattigdom har faktiskt funnits i alla system, styrelseskick och civilisationer. Så ja fattigdom kommer alltid att finnas. Även om man tar resursfördelningen ett steg längre än i sovjet så kommer vissa människor vara "rikare" i att de har maktpositioner, bättre socialt liv osv. Däremot är det tänkbart att i en väldigt avlägsen framtid med hjälp av nuvarande system eller ett nytt bättre kan göra så att alla får sina fysiska behov tillfredtällda.

    Finanskriser däremot är ett nyare fenomen som uppkommer därför att systemet inte är perfekt och framförallt för att människorna som agerar inom det inte är perfekta. Men dessa kriser är förhoppningsvis något man kan lära sig av så systemet reglerar så att kriserna blir allt färre i framtiden. Sen är det inget nytt fenomen att det är tuffa och hårda tider heller. Dåliga skörder, krig eller epidemier har historiskt fört med sig bra mycket värre kriser än de vi sett de senaste 50 åren.

    Riksbanken bekämpar inte fattigdom direkt utan de verkar för att göra Sveriges ekonomi stabil. För att Sverige ska kunna bidra med hjälp så är en stabil ekonomi ett måste.

    Inflation är ett måste med ett sådant system vi har idag, rekomenderar boken^^eller bara att googla för att förstå varför.

    Med en inflationstakt på 2% per år skulle det ta 233 år innan 1 kr skulle ha samma köpkraft som 100 kr. Dessutom så var 1 öre på 1600 talet riktigt mycket pengar, så jag tror nog att riksbanken klarar av att år 2243 om vi fortfarande har kronor att göra den övergången.

    SvaraRadera
  5. DEN LÄTTA KONSTEN ATT GÖRA PENGAR - Svd 30 maj 2010 - Andreas Cervenka om det moderna penningsystemet: Finns det ett inbyggt fel i tillverkningsprocessen av vår mest grundläggande råvara pengar ? Krisen har gett radikala kritiker av vårt moderna penningsystem vind i seglen.

    SvaraRadera
  6. "Om jag förstått rätt går det till på ungefär följande sätt. En centralbank, som svenska Riksbanken, trycker nya sedlar eller präglar mynt. Men sedlar och mynt utgör bara en bråkdel, cirka en tjugondel, av den totala mängden pengar i omlopp. Nästan alla pengar skapas elektroniskt.

    Oftast är det de enklaste frågorna som är svårast att besvara. Till exempel: hur görs pengar? Hur många kan ärligt svara på det? En femåring skulle kanske säga: i bankomaten. Det är ganska sant. Pengar skapas nämligen i banker.

    Om jag förstått rätt går det till på ungefär följande sätt. En centralbank, som svenska Riksbanken, trycker nya sedlar eller präglar mynt. Men sedlar och mynt utgör bara en bråkdel, cirka en tjugondel, av den totala mängden pengar i omlopp. Nästan alla pengar skapas elektroniskt.

    Ett exempel på det är att centralbanken köper obligationer från en privat bank. När bankerna överför obligationerna till centralbanken får de pengar i utbyte. Dessa pengar har centralbanken trollat fram ur tomma intet. Amerikanska Federal Reserve har under finanskrisen på det sättet skapat mängder med nya pengar.

    Riksbanken har också gett upphov till nya centralbankspengar genom att skriva ut lån till bankerna. Men för att pengarna ska hamna i omlopp hos dig och mig krävs att de privata bankerna sätter igång sina penningmaskiner.

    Med 1000 kronor i nya pengarna från centralbanken kan banken låna ut 900 kronor till hushåll eller företag. En hundralapp behålls i reserv. Det kallas fraktionella reserver och vad hela det moderna banksystemet bygger på.

    När de 900 kronorna används hamnar de till sist hos en annan bank som lånar ut 810 kronor och behåller 90 kronor. Och så vidare. 1000 nya centralbankskronor leder i teorin till en ökad penningmängd, nya pengar, på 10000 kronor. ..."

    SvaraRadera
  7. "...Konceptet har sitt ursprung i banksystemets födelse. De första bankirerna var guldsmeder som förvarade guld och mynt åt dess ägare. Ägarna fick ett kvitto som kunde användas för att hämta ut guldet när det behövdes för att betala för en vara.

    Säljaren deponerade i sin tur guldet, ofta i samma bank, mot ett eget kvitto. Man kom snart på att det var lättare att bara använda kvittona som betalningsmedel.

    Smederna i sin tur insåg att de kunde ge ut fler kvitton än vad som faktiskt täcktes av mängden guld. Bara några få av alla innehavare av kvitton ville ju ha ut sitt guld samtidigt.

    Men banker behöver inte centralbanker för att göra pengar.

    Varje gång du tar ett lån från en bank skapar banken pengarna och sätter in dem på ditt konto. Det enda banken behöver se till är att hålla tillräckligt med totala reserver.

    Systemet med fraktionella reserver har dock kritiker, bland annat från den så kallade österrikiska skolan av ekonomer.

    De menar att det leder till en okontrollerad expansion av utlåning, påeldat av centralbankerna genom oftast allt för låga styrräntor. Det leder till att bubblor ständigt skapas med efterföljande krascher.

    Och nu hostar maskinen. För att mota krisen har centralbankerna sedan 2008 skapat mer pengar än någonsin, men trots det minskar penningmängden. Pengarna fastnar i bankerna för att fylla hål.

    Andra menar att detta beror på att pengasystemet bygger på skulder. När en bank skapar och lånar ut 100 kronor vill de ha tillbaka dem med ränta, säg 110 kronor.

    Eftersom det enda sättet att skapa nya pengar, som exemplen ovan visat, är att ge ut nya lån betyder det att någon måste låna för att få ihop till denna ränta.

    Det saknas enligt detta sätt att se ständigt pengar i systemet, ungefär som ett pyramidspel. Det leder till att det med jämna mellanrum kollapsar när lånen ska betalas tillbaka.

    Bland dessa radikala reformivrare finns den amerikanska författaren Ellen Hodgson Brown, just nu på Sverigebesök.

    Hon har skrivit boken Bankerna och skuldnätet och är en del av en gräsrotsrörelse som förespråkar att samhället ska ta över delar av möjligheten att skapa pengar från de privata bankerna.

    Ett exempel är delstaten North Dakota som har sin egen bank. Den lånar ut pengar med alla delstatens intäkter som bas och slipper delvis förlita sig på privatbanker. Banken kan också låna ut till delstaten billigt.

    Sovjetluktande socialism, säger de som sågar upplägget. Men eftersom North Dakota är den enda delstaten i USA med budgetöverskott har en handfull stater börjat titta på liknande alternativ.

    Finanskrisen har satt många självklara sanningar i gungning. Till och med en så enkel sak som hur pengar görs."
    - slut citat av andreas.cervenka@svd.se härifrån.

    SvaraRadera
  8. Tack Josef Boberg för kanonfina kommentarer. Hoppas du får svar från Anders Borg snart. Du kan ju annars ringa trycka på från det hållet. Ibland finns ju kända personers telefonnummer på internet. Det är fantastiskt vad google+personer med alltför mycket fritid kan leta fram! Kanske har du tur och hittar hans nummer så kan du ställa frågorna direkt till honom.

    Väldigt intressant läsning på dina inlägg. Hela historian kring banker, skulder och pengar var verkligen intressant läsning!
    Personligen håller jag till viss del med kritikerna. Om bankerna själva kan skapa pengar blir det jättesvårt att hålla koll på hur mycket pengar som finns i omlopp. Detta borde inte bara vara ett problem för centralbanken när det gäller inflation, utan också för ett land som ständigt får nya finanskriser. Även intressanta länkar du har skickat. Jag ska ta mig tid till att kolla upp dessa så snart jag kan. Jag visste faktiskt inte om detta med North Dakota. Det var väldigt intressant och kanske kunde röra om lite i grytan om fler stater kollade på samma alternativ. Skuld fungerar inte, så är det. Det är som att ta ett sms-lån på 100 000kr och tro att man är rik. (verkar vara många som gör det förresten). Hursomhelst kanonkul läsning!

    Min enkät fungerar inte för att jag har precis avslutat den. Jag publicerar nu löpande svaren från den. Tack för påminnelsen. Jag ska ta bort den så snart som möjligt. En ny enkät är i planerna dock!

    Tack ännu en gång för kanonfina kommentarer! Vi håller tummarna att riksbanken har tid för oss "dödliga" och kan ge oss ett tryggt svar på en fråga som bygger upp hela vårt vardagsliv.

    SvaraRadera
  9. Hej HCA! Kul att höra från dig!
    Väldigt spännande läsning i dina inlägg där. Har faktiskt letat efter sådana inlägg men visste inte att du försökt samma sak. Har inte hunnit igenom alla än, men ska läsa mer i eftermiddag.
    ordbajser var ordet. De verkar nästan som det finns färdiga mallar som de skickar ut till folk, för ibland svarar de inte ens på frågan utan bara generellt. Pinsamt!
    Fortsätt skriv! Bra grävande läsning!

    SvaraRadera
  10. Taaack själv ! - Emil - för sådana som Du inger mig hoppet om - att mina 5 barnbarn under 7 år - kan få uppleva att leva i ett Sverige bestående av huvudsakligen MedMänniskor.

    En MedMänniska är en som ställer till det gott för sin egen del OCH så många andra som möjligt.

    En PyramidMaktHavare är en som ställer till det gott för sin egen del – men på andra människors bekostnad (video 3 tim 35 min) – och då FRAMFÖRALLT oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna. / Josef

    SvaraRadera
  11. Till anonym! Jättekul läsning och mycket bra punkter!
    Självklart ska man inte se allt vitt eller svart. Jag har kanske gått lite för långt ibland, och det ekonomiska system vi har, finns ju till av en orsak. Det bevisar dina punkter. I det stora hela handlar det om mycket annat. Om det är rätt eller fel att systemet ser ut som det gör. Jag kan förstå dina argument för systemet. Att stimulera det ekonomiska systemet kanske är en förutsättning för att det ska kunna fungera. Dock är det precis samma system som satt länder och nationer i fattigdom. Ett önsketänkande skulle vara att världen kunde vara fri och utan fattigdom, utan att bero på hur många siffror man hade på bankkontot. Det skulle bli så mycket lättare. Å andra sidan är precis som du sa: Folk inte perfekta. Det gör det hela ännu svårare, när systemet måste ta hänsyn till detta.
    Dock. Pengar kostar mycket, som jag brukar säga. Det är dyrt och farligt att hantera (säkerhet). Det tar mycket tid och resurser att administrera dem. Ungefär som att hantera kärnkraftbränsle.

    Inflation är ett svårt kapitel. Det är en nödvändighet för att systemet ska fungera. Alternativet att byta system är kanske det jag tänker på i grunden, men jag håller med om att inflation kan ha ett visst värde.

    Jag fick mycket nyttig information av dig, och några saker jag ska försöka läsa på extra för att förstå ännu bättre av. Ekonomi är inte lätt alltid, men du förklarade sakerna väldigt bra. Man frågar sig dock om fattigdom är oundvikligt i ett sådant system vi har idag. Att främja tillväxten i fattigare länder är viktigt, men samtidigt måste man ställa sig frågan: Kan alla ha det bra ekonomiskt? (eller i alla fall okej) Ibland känns det mer som om pengarna byter plats. Ett land blir rika och ett annat blir fattiga.

    Tack för en kanonfin tänkvärd kommentar! Verkligen läsvärt. Kommentaren om röda korset fick mig att skratta högt!

    Mvh Emil

    SvaraRadera
  12. Anonym här uppe skriver: "Just att främja tillväxten är något som jag tror är enda utvägen för att motverka fattigdom och svält. Det som framförallt behövs är tillväxt i de fattigare delarna så att mer mat kan odlas/tillverkas och distribueras till de behövande."
    Ärligt talat så bör väl vi nu ha facit i handen och se att denna modellen inte lyckats?
    Fattigdom har både ökat och minskat. I % är det lägre nu än 1990, men i antal personer är det fler..

    Att som nu göda de redan äckligt rika är så fel så man blir mest ledsen av att se hur man tänker.
    Mitt personliga lilla hatobjekt vindkraften är ett exempel på politisk härdsmälta. Ett verk kostar kring 30 miljoner. Att borra en brunn i Afrika kostar 50 000:-... Sen är det bara att räkna på hur många brunnar ETT verk skulle kunna bli.. Å nu ska man bygga 1101 sådana verk i Piteå...
    Som en liten parentes i det hela.

    Röda Korset och liknande vinstmaskiner säger sig göra så gott i världen och åt olika människor. Och ja, det gör dom också..
    Men när man ser att Röda Korset i Sverige har över en miljard kronor i aktier o.d. så blir man smått illamående. Sitter de och kalkylerar månne om vilka de skall strunta i att hjälpa för att öka sina förmögenhet?
    Räkna även här på dessa brunnar i Afrika, hur många får man för en miljard?
    Tänk sedan att en brunn gör att 300 personer klarar sig själva, inkl jordbruk och djur.

    Till sist vill jag varmt rekommendera boken Bankerna & Skuldnätet, finns här:
    http://www.anarchos.se/product_info.php/manufacturers_id/15/products_id/37?osCsid=31906d26a6335067bc7622f60ec9300e

    SvaraRadera
  13. Apropå Bankerna & Skuldnätet: Nathan Mayer Rothschild, som kontrollerade Bank of England efter 1820, förklarade som bekant: ”Jag bryr mig inte om vilken marionett som har placerats på Englands tron för att styra imperiet där solen aldrig går ned. "Mannen som kontrollerar Storbritanniens penningmängd kontrollerar det brittiska imperiet, och jag kontrollerar den brittiska penningmängden.” - slut citat ifrån kap 6, sid 59 - i boken Bankerna & Skuldnätet av Ellen Hodgson Brown.

    ALLA som snackar national- och/eller gobalekonomi borde FÖRST av allt läsa den boken.

    För familjen Rotschild har det ju gått riktigt bra - för idag förfogar dom ENVÄLDIGT att BESTÄMMA över ca 50 % av världens samlade ekonomiska resurser (video ca 10 min). En rätt hyfsad förmögenhet - om man så säger.

    Tror någon att dom har slavat ihop den förmögenheten genom produktivt arbete i sitt anletes svett ?

    SvaraRadera
  14. Total ekonomisk makt=Total makt???
    Federal Reserve ägs av Rothschild som är privat ägt av allmänheten okända individer.
    Mycket pekar på att Rothschild ägs av orden Illuminati, som av många anses inte finnas, men deras symboler trycks på varje dollar sedel...
    Så konspirations teorierna växer på grund av att USA's regering vägrar tala om vilka dessa privat personer är som äger Federal Reserve...
    Dessa privat personer som äger Federal Reserve lär nog vara världens mäktigaste...

    Lite historia--> http://www.youtube.com/watch?v=JXt1cayx0hs&feature=autoshare

    Inte för att jag svarat på frågan, men om möjligt belyst den...

    SvaraRadera
  15. Saved as a favorite, I likе your blog!
    Feel free to surf my web-site ... easy payday loans

    SvaraRadera
  16. Hі there! I know this іs κіnd оf
    off-topic but I had to ask. Does buіlding a
    well-estаbliѕhed wеbsite like yours
    tаke a large amount оf worκ?
    I'm completely new to operating a blog but I do write in my diary on a daily basis. I'd like to start a blog so
    I will be able to share my own еxpeгіеnce anԁ thoughtѕ onlinе.
    Pleаse let me know if you have any κind of reсommеndations or tiρs for new aspirіng bloggers.
    Thanκyou!
    Also see my site - vida vacations

    SvaraRadera
  17. Thank you for the аuspiсiоuѕ writeup.

    Ιt in fact ωas a аmuѕement
    accοunt іt. Look advаnсed to more
    addеd agreeable frοm you! By the way, how can ωе communicate?
    Also visit my website ... Vida Vacations

    SvaraRadera
  18. І аm not positіve wherе you are getting youг info, but gooԁ topic.
    I must spend a whіle learning morе or underѕtanding more.
    Thаnκ you for excellent info I was
    in search of this info for mу mission.

    mу web pаge ... reputation management

    SvaraRadera