BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

onsdag 18 augusti 2010

Dra ditt kort - Hjälp en storbank i nöd


"Bankerna har skapat en lag som garanterar dom högre vinster och ökad makt. Men vart tog demokratin och den fria viljan vägen?"


Visste du att sedan 1 augusti har vi nya banklagar i Sverige & EU. "De Nya Betaltjänstlagarna."

De handlar i korthet om två saker.
1. Affärer/butiker får inte ta ut en extra kortavgift när du handlar med kort.
2. Nu har du som kund större ansvar än innan över ditt kort. Har du slarvat med ditt kort, kan det bli du som blir återbetalningsskyldig på summan om du blir utsatt för exempelvis skimming/kortkopiering.

Bankerna drar in enorma summor varje år på kortavgifter. Då pratar jag inte kortavgifter som du behöver betala (indirekt), utan som butiken du handlar i måste betala.
Summan varierar men det pratas om runt 1-3 kronor per köp. Dessutom tar banken i vissa fall en procent på mellan 1-3% av beloppet.

Man behöver inte vara särskild matematiskt för att räkna ut att småbutiker gör betydande förluster på småköp. Du köper en glass, och mer än 50% av vinsten går direkt till banken.
Hur man själva kan skapa sig lagar som ger ekonomiska fördelar är för mig helt obegripligt, och ger oss yttligare ett exempel på att sann demokrati endast hör hemma i sagorna.

Det är ungefär som om ett företag skulle säga till befolkningen: Drick vatten! Utan vatten överlever ni inte. Ni får dock bara köpa vatten på flaska från oss, och vinsterna går till oss. Ingen skulle aceptera detta. Nu gör bankerna samma sak, och folk sväljer med öppen mun.

När ska vanliga människor förstå att banker är vinstdrivande företag precis som alla andra.

Att dessutom låta folket ta smällen och själva betala ur egen ficka är fegt. Detta gäller exempelvis om du glömt plånboken kvar i bilen, och blir bestulen. Alla kan vi göra misstag. Inte banken dock!
Småbutikerna gör förluster, alternativt att de slutar ta kort. (chans för rån ökar då) Alternativt höjer man priserna. Inget gynnar småföretagare eller konsument. Samtidigt sitter köpcentrum och storbanker och gnuggar händerna. Småbutiker tvingas stänga och konkurrensen blir precis lika orättvis som den var tänkt att vara. Mest frustrerande är:

Först uppmanar man folk att använda kort. Sedan tar man betalt av folket för att de använder korten. Till sist bestraffar man oss när vi använder korten.


Sluta älska och vara lojala. En äkta bank lovar vad den håller. Ta ut din lön i kontanter och uppmana alla du känner att göra samma sak. Du kommer då märka att systemet kommer falla ihop direkt. Det finns nämligen nästan inte fysiska pengar längre.
Allt har blivit siffror och plus och minustecken. Allt för att det ska vara så lätt som möjligt för banken att lura dig på pengar, från lån, krediter & kort.

Du kommer inte märka någonting.

Det märkliga är:
Staten, företag, befolkningen, bankerna själva. Alla har skulder i form av krediter.


Hur kommer det sig att alla har skulder? Varför skapas dem?

7 kommentarer:

  1. Mmm, ett kärt gammalt ämne för mig du tar upp..:)

    Bad min slavdr...f'låt, arbetsgivare, att ge mig min lön cash. Damen på löneavdelningen (vi är ca 600 själar i företaget) kunde inte förstå min önskan. Men, hon kolalde upp detta åt mig ändå.
    Som jag trodde så gick det inte. Det MÅSTE vara ett konto av något slag, annars kunde jag inte få mina pengar. Kunde/ville jag inte ha ett konto så skulle de isf sätta in pengarna på ett konto som tillhör någon annan enligt mina önskemål..
    Postväxel/check e.d. gick inte heller...

    Så, redan där är det kört.
    Men, gamle HCA har klurat ut hur man ska göra...:)
    Faktiskt funderat på att göra ett inlägg om det och kanske skapa lite panik hos banksterna.

    Ta en vecka, låt säga sista vecka i november.
    Denna döper man till Kontanternas Vecka. För att hylla kontanterna och allt det positiva som finns med dem (vilket är en hel del!) så är rörelsens mål att så många som möjligt tar ut ALLA sinapengar och ENBART betalar med kontanter den veckan..:)

    Vinster rent ekonomiskt finns att göra. Det är allmänt känt att om man enbart använder kort så spenderar man mer, tror det var 7%. Man ser inte pengarna flaxa iväg, vilket gör det lättare att köpa något extra som man inte behöver.
    Handlarna går med större vinst, vilket kan öka dels antalet anställda (i ett längre perspektiv då) samt öka löner. Investeringar kan göras snabbare, för att öka omsättningen..

    Varför ingen handlare, hur liten den än må vara, ännu har differentierade priser beroende på hur man betalar är en gåta. Det skulle jag ha direkt!
    Ett kontantpris på varan, och ett kortpris. Kortpriset dyrare maa de högre omkostnaderna.
    Kan det oxå vara olagligt? Tveksamt..

    Har många fler ideér kring detta.

    Tänk på att vi behöver inte vara speciellt många för att kunna fälla en eller flera banker. En person har dock sagt att det är olagligt att "uppvigla" folk till att ta ut alla sina pengar, och är det sant så är det väl det definitiva beviset att något är allvarligt ruttet?

    SvaraRadera
  2. Ett av de mest intressanta kommentarerna jag någonsin läst på min blogg!
    Jag vet att du är intresserad i just de här frågorna. Jag har hittat mycket bra information och intressanta artiklar som du skrivit på din blogg.
    Jag tycker idéen om kontanta veckan är helt genial. Frågan är bara hur man skulle starta upp en sådan idé utan att den skulle möta kraftigt motstånd från andra parter.

    Det bästa vore att välja ut en stad som är lite mindre och börja där. Om alla skulle ta ut sin lön i kontanter där skulle det bli kontantbrist i staden. Folk skulle inte kunna handla i butiker som inte hade kortläsare, och matbutiker skulle få slut på växel m.m.

    Det skulle få uppmärksamhet och det skulle man kunna utnyttja för att göra så i större städer.
    När tidningar sedan började intressera sig, exponerar man sitt sanna syfte. Bankerna har inte de pengar som de säger att de har.

    Jättebra ide men kort och kontantpris. Då börjar folk fråga sig, varför är det dyrare att betala med kort? Skrämmande många är helt omedvetna om bankernas vinstaffär.

    Om det är sant att det är olagligt att uppmana folk att ta ut pengar, är verkligen demokratin död på riktigt. Jag tror inte det kan stämma, men antagligen är det sant. Bankerna måste ju ha en sista utväg som skyddar dem ifall något skulle hända.

    Det kanske skulle bli en guldgruva att bli stämd för en sådan sak? Den publiciteten som skulle skapas av detta, skulle verkligen ge ett utrymme i media för att förklara allt detta. En stor kritisk skara skulle formas och kanske skulle en kort-fri vecka kunna formas på allvar.

    Jättebra tankar, vill gärna höra mer! Följer vidare din blogg!

    Skriv mera! vi måste verkligen föra en diskussion kring detta. Det är så viktigt, några årtionden till och det kan vara för sent.

    Tack för en superb givande kommentar!

    SvaraRadera
  3. Tack för berömmet..
    Nu följer en av mina beryktade romanliknande kommentarer..;) Skyll dig lite själv för det, beröm kan få den effekten :):)
    Detta är del 1...!

    Finner inte lagtexten om att det är olagligt att uppmana folk att ta ut alla sina pengar, men får flera träffar att det hamnar under uppvigling enligt andra. Detta om uppvigling från Wikipedia:
    "Den som muntligen inför menighet eller folksamling, i skrift som sprides eller utlämnas för spridning eller i annat meddelande till allmänheten uppmanar eller eljest söker förleda till brottslig gärning, svikande av medborgerlig skyldighet eller ohörsamhet mot myndighet, dömes för uppvigling till böter eller fängelse i högst sex månader."
    I vårt sjuka system så skulle man säkert hamna under "svikande av medborgerlig skyldighet" och "ohörsamhet mot myndighet".
    Bisarrt att bara för att man vill få en ändring till stånd så r man "ohörsam" och/eller "svikare"..
    Sen vet vi ju att det är bankerna som omhuldas extremt mycket, att det är de som är de som de facto styr hela skutan Sverige (å Världen med för den delen..).
    Finns att forska vidare i, troligen lika bra att fråga Riksbanken, riksgälden eller valfri bank för ett "fiendesvar"..:)

    Sen om "kontantveckan"..
    Till att börja med så skulle man samla alla fördelar med kontanter, och nackdelar med kort. Ställa dem mot varandra.
    Ett idiotargument jag hört som faktiskt används för att förorda kort är att pengar är smutsiga, alltså rent fysiskt. Baciller å en massa annat gojsigt..:)
    Visst, det är sant. Men är kort som handhas av många människor så mycket bättre? Är kortterminaler bacillfria?

    .....

    SvaraRadera
  4. Del 2... (del 3 följer..:)

    Rånrisken är nog det starkaste plus-argumentet för kort. Men, de som verkligen då skall råna (personrån) i en värld av kort måste då ostället även tvinga av personen koden. Mycket större risk än att bara ge rånaren de pengar man har. eller är pengarna viktigare än den personliga hälsan och säkerheten? finns flera exempel där man kidnappat och misshandlar personer för att få tag i koden.

    Skimning är ju ett stort problem, troligen större än vad man vill erkänna. I Karlstad var det flera hundra som råkade ut för att korten kapades. Två kortläsare var skimmade(heter det så?) vid Coop Forum, Bergvik.
    Nu varnar man för att bensinstationerna är väldigt utsatta, vilket kommer också att bara öka då vi går mer och mer mot automatstationer..

    Handfasta argument för och emot behövs. Fakta på dessa.
    Sen kan man även gå vidare och se på framtiden. Iom skimningsrisken, så kommer man "tvingas" till mer övervakning. Fler kameror. Sen kommer RFID-chippet...
    Finns redan personer med microchip under huden som har mycket av deras personliga information.
    Handeln ser fram emot att detta blir vedertaget, då det öppnar finfina möjligheter till merförsäljning.
    Vill du ha ett chip i armen? Smidigt blir det, eftersom du bara kan gå in på exempelvis Dressman, plocka de kläder du vill ha å gå ut därifrån. En läsare har då scannat av det du har med dig (via chip i kläderna) och sen drar systemet de pengarna från ditt chip (tillika kontokort, id-handling, bilnyckel, husnyckel osv osv)...
    Nästa gång du kommer till Dressman, så ser personalen via sitt system exakt vad du köpte sist. Detta är möjligt eftersom systemet även registrerar vem du är när du går in i affären.. Personalen kan då med äcklig precision komma fram med kläderr, erbjudanden, färger osv osv som passar dig perfekt.
    Tänk dig detta i ett stort scenario. Trevligt?

    Det är inte sci-fi heller, utan den framtid man vill ha. Det finns redan detta system.
    Har du ett ICA Kundkort? Har du funderat över hur de erbjudanden som kommer i tidningen Buffé så ofta stämmer precis med vad du brukar köpa? Ingen slump där inte...

    SvaraRadera
  5. Detta hör ihop med att vi MÅSTE ha kvar kontanterna. Kontanter är en av de sista bastioner för frihet vi faktiskt har kvar..
    Om ALLT du köper registreras, vart är friheten då? Jag vill kunna köpa mig en flaska brännvin eller fem, utan att systemet ska veta det.
    Har jag en läggning som är udda, så ska inte mina inköp berätta det för okända personer någonstans... osv osv..
    Och nej, det handlar inte alls om att jag har något brottsligt eller för andra skadligt att dölja.

    I GB så pågår faktiskt ett försök med att 4000 hushåll (eller kanske tom 40000, kommer inte ihåg exakt) har CCTV i sina hem. Man ser in överallt, alltid...
    Varför detta då? Jo, som de flesta vet, så sker de allra flesta brotten i hemmet.
    I en snar framtid så är detta lika vanligt och allmänmt accepterat som kameror i bussar, tåg, banker, bankomater osv osv..
    De är ju där för din och min säkerhet, eller hur? Om du sen vägrar ha kameror i hemmet, ja vad har du då att dölja?
    Detta med undertonen att man per automatik är misstänkt för t.ex. att slå frugan/barnen/mannen, sjuksriven fast frisk, pedofili, incest, hembränning, piratkopiering, drogberoende, hälare...ja, den listan kan vi göra lååååång.

    Okej, vad har allt detta med kontanter att göra nu då?
    Jo, det handlar om att någonstans måste det faktiskt ta ett stopp med kontrollmanin över oss.
    Går vi villigt med på att kontanterna försvinner, så är det fritt fram för alla de andra stegen mot ett samhälle fyllt med chip, scannrar och kameror. Detta utan att ens ha sneglat på konspirationer eller tafsat på foliehatten..:):)
    Naturligtvis så är kontanter det enda motståndet mot att bankerna har total kontroll över alla oss och våra egna pengar.
    För "svensson" så måste man dock visa först på de konkreta exemplen, som att man spenderar mindre om man har kontanter. Mindre skräp köpes helt enkelt.
    Som en barrunda.. Många är de som lämnar kortet hemma pga att det annars kan bli tomt lika fort som ägaren blir full..:)
    Man stoppar på sig valt antal hundralapper (femhundringar om man är en rik knös), och det är sas budgeten.
    Tänk om man framöver går på puben med ett chip i armen.. Barägarna jublar, men de är kanske de enda..

    SvaraRadera
  6. Å sista delen..:):):)

    "Save money, use cash!"

    En "kontanternas vecka" ska som du skriver börjas i liten skala.
    Allra bäst vore att mer i hemlighet samla ihop så att det blir en större grupp, och att dessa under kort tid på samma ort/stad tar ut sina slantar. Det krävs inte mycket för att skapa panik.. Om hundra personer alla tar ut sin lön och kanske ev besparingar, med ett snitt på 15 000:-, så är det helt plötsligt 1,5 miljoner borta i den stadens bankkassor.
    De måste då snabbt få dit mer pengar, samtidigt som de lån de har på g att betala ut och/eller bevilja förhindras.
    1,5 mille är grovt 15 mille i lån de måste stoppa..:)
    Ifall de nu kör med öppna kort dvs.

    Dock så kommer alla andra kunder att drabbas, alla de som bankerna vanligen har kontanter till kommer inte att få sina pengar.
    Hehe, skulle vilja ha det på film när stora, fina banken säger till sin kund "tyvärr, vi har inga pengar att ge dig!"...:):):):)
    Det kommer isf att hända..

    Har du en större umgängeskrets, så kan ni ju göra detta som ett fältexperiment.
    Välj ut en lokal bank, och så är ni kanske tio st som under samma förmiddag tar ut allt ni har.
    Vid den åttonde av er som kommer så är jag säker på att banlpersonalen börjar darra..
    Är ni dessutom kaxiga, så filmar ni detta i smyg med mobilen och lägger ut på nätet..
    Undrar dock hur länge det skulle dröjainnan man plockar bort den från t.ex. Youtube. Fast det skulle bara indikera på nivån av rädsla bankerna har inför detta..

    Sen vore det närmast delikat om det blev en rättslig fråga i sinom tid, för det skulle som du säger innebära att det blev uppmärksammat iaf utanför MSM-stråket. Aftonbladet & Co gör ju bara som de blir tillsagda, så där blir det nog tyst...

    En sista stilla reflektion från min sida är att man börjat med propaganda mot kontanter.
    Senaste var Uppdrag Granskning och ett avsnitt om pengatvätt. Casino Cosmopol och Forex fick sina slag av sleven, för att de var behjälpliga med att tvätta pengar. Svarta pengar var alltid kontanter, och kontanter fick slå skott för det dåliga ideligen..
    Finns säkert att se på svt.se..

    Så, nu ger jag mig.
    Återkommer dock säkerligen..:):):)

    SvaraRadera
  7. Från och med nu ska jag betala med mitt kort så lite som möjligt.

    SvaraRadera