BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

lördag 28 augusti 2010

Har du katt eller hund? Läs detta!!



Som vanligt kan en stunds läsning på baksidan av en produkt ge dig oväntade överraskningar.
Detta gäller inte minst livsmedel som ofta är proppade med tillsatser och E-nummer.

Men hur ligger det till hos maten vi ställer ner framför våra husdjur?
Är maten så god som det står på paketet finns det ingen anledning till att misstänka något, eller?

Jag blickar ner i den sötluktande bruna sörjan som ligger i kattmatsburken, desperat sökande efter ett svar.
Jag fann följande:
Kattmaten delas upp i två olika sorter. Sås eller gelé. Båda lika illaluktande och avtändande. Ingridienserna är i huvudsak rest & biprodukter från djur. Fisk, nöt, fläsk i en blandning.
Rest & biprodukter är saker som blir över i slakterier. Grisöron, trynen, inälvor, magar, hud, brosk & annat innehållande mycket fett, senor eller annat oönskvärt. Kort sagt, det som inte kan säljas till oss människor av kvalitétsskäl.
Det finns även spannmål (hur nu en katt i behov av protein skulle behöva det?)
Sedan kom det några andra överraskningar på saker som absolut inte borde finnas på en katts tallrik. Bland ingredienser hittade jag till min förvåning socker!?
Jag skakade på huvudet och läste vidare. Efter en stund kom nästa stora överraskning. Aska!
Efter det fortsatte jag skakande på huvudet läsa klart, det som maten innehöll.
Då höll jag på att smälla av. För i raden tillsatser fanns vatten. Inte så konstigt med det kanske, men problemet är att vatten utgör 82.5% av hela burkens innehåll!!

"Om man räknar bort de 80% vattnet som finns i burken blir priset på burkmat runt 350 kronor/kilo!!"

så, vi går på en djupdykning....



Socker.
Denna kolhydrat har visat sig vara en av de största hälsoriskerna för barn i modern tid.
Katterna har i historien varit skyddade mot detta hälsoproblem. Det är dock, just det. historia.
Inte konstigt att katten skriker ihjäl sig efter mat. Den är helt enkelt i behov av att stilla sitt sockersug. Ett billigt och smutsigt trick från kattmatstillverkarna i hopp om att göra just deras kattmat till din lilla pälsbolls vardagsdrog.

Vatten
Är helt nödvändigt för allt liv på planeten jorden. Av samma anledning som att mat är livsnödvändigt för andra levande varelser. Den kalkylen verkar dock inte ha nått fram till de som producerar mat till våra katter.
Kattmatsburken innehåller ca. 80% vatten, vilket inte bara gör den näringsfattig, utan också fruktansvärt dyr. Katten blir fortsatt hungrig och du blir fattig.




Aska
Frågan kvarstår. Vad askan gör i kattmaten är nog en obekväm fråga, som endast Tillverkaren kan svara på. Katterna på Island skulle kunna försvara detta eftersom det finns vulkaner och aska där de bor, men här finns inte några vulkaner.
Så frågan består: Är kattmaten tillverkad på Island under askmålnets framfart, eller är det wiskas & co som spelar oss ett spratt? Svar. Jag vill inte ens veta.


Slutresultat & Pris:

Denna hemska innehållsförteckning är inte bara en fara för katten, utan även för din privatekonomi. Efter en snabb huvudräkning kan jag konstatera att kilopriset på kattmat är väldigt mycket högre än vad man tror. Om man räknar bort de 80% vattnet som finns i burken och bara räknar de faktiska ingredienserna blir priset på burkmat runt 350 kronor/kilo!!
Det är väldigt dyrt för fisk, fläsk eller nötkött.

För oss som verkligen älskar våra små vänner där ute, bör verkligen tänka om.
Att koka fisk och grönsaker åt våran katt är både nyttigare, billigare och bättre.
Vi slipper få en katt med konstant hunger, sockerbegär och näringsbrist.

Jag undrar hur många liv wiskas & co har på sitt samvete, i och med allt skit de stoppar i burkarna. Tur för katterna att de har 9 liv. Annars skulle de nog vara utrotningshotade om man kollar på det minst sagt bristfälliga sortiment som vi hittar på butikshyllan.

Usch!

2 kommentarer:

  1. Har vare sig hund eller katt längre, och silverfiskarna samt dammråttorna fixar sitt eget käk..:)

    Att köpa mat är att be om att bli lurad och rånad. Kyckling t.ex., läser man på förpackningen på ett filépaket så står det att kötthalten är 80% och att det är 20% vatten...

    Djurmat är enligt vad jag hört bättre än det vi själva får/köper. Gissa orsaken..
    Jo, man kan inte ha i så mycket skadliga ämnen eftersom djuren inte kan läsa, men eftersom vi antas kunna läsa och ta egna beslut så kan man klämma in en massa skit å komma undan med det..
    Osäker om det är sant, men det skulle inte förvåna mig iaf..
    Sen är det inte så att köttfärs och korv innehåller bara det finaste från djuren...

    Aspartam är en sak. Farsgubben använder en flaska outspädd Fun Light som myrmedel, och det funkar finfint. Myrorna tvärdör iom den höga halten aspartam, som eg är ett nervgift.

    Fluor gör oss dumma, och är inte alls så bra för tänderna som man påstår.
    Läs på en Ramlösa förresten, det är varningstext på den pga den höga fluorhalten. Den halten som är däri skulle aldrig få förekomma i en borrad brunn... Om nu fluor är ofarligt, varför finns det gränsvärden? 1,5 mg fluor per liter dricksvatten är gränsen för kommunelat vatten. Men det ska finnas i tandkräm, i betydligt mer koncentrerad form. Dessutom är det bevisat att ökad fluorhalt ger mer hål, så det verkar onekligen märklit att det finns ett osynligt gränsvärde där det blir farligt..
    Kika gärna på vad nazisterna hade fluor till.

    SvaraRadera
  2. Som ny kattägare så har jag minst sagt forskat i kattmat senaste veckorna och funnit detta:
    kattmaten innehåller så mycket vatten eftersom de från början är ökendjur och därför unviker att dricka vatten. De får alltså helst i sig sitt vatten genom maten vilket innebär att 80% vatten i maten bara är bra för det motverkar att de koncentrerar urinen och riskerar urinsten. Detta är en av anledningarna till att blöt mat för många katter är ett viktigt komplement till torrfodret! Det du kan göra om du inte vill bära vatten från affären är att blöta upp torrfodret innan servering.
    Aska är för att tillsätta mineraler. Mineraler som katten behöver.
    Att maten är gjord av rester från vårt eget kött tycker jag personligen är rätt bra också. Jag menar katter åt från början sina byten med hull och hår. Detta innebär ju att deras kroppar är gjorda för att bryta ner även de s.k. restproukterna. Vi reagerar på det bara för att vi inte skulle välja att äta det men katten äter det gärna. Och bättre det än att det bara kastas och maten innehåller vanligt kött också :)
    Sockret däremot är oförsvarligt! Köp en sort utan socker är mitt tips :D

    Mvh Malin

    SvaraRadera