BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

torsdag 1 juli 2010

Eurokris på en treårings nivå


En treåring har grunder i ekonomi. Han vet bland annat att pappa & mamma inte alltid kan köpa det man vill. Det går inte att bara peka på vad man vill ha, även om man gärna vill försöka.
Ibland måste man vara snäll och äta upp sina grönsaker också.

Det är märkligt att EU's topp-politiker inte har dessa grundkunskaperna.

När Eurosamarbetet startade lovordades samarbete, trygghet och en öppnare och friare marknad.
Nu i efterhand och det är inte utan anledning som Frankrike nyligen hotade att dra sig ur hela valutasamarbetet. Det fungerar helt enkelt inte!
Medlemsländerna vägrar att ställa upp för varandra och samtidigt drar man ner varandra i skiten.

"Det är ungefär som att servera en enda maträtt på en restaurang som besöks av flera tusentals olika människor"


Ekonomi är stundtals komplicerat men få saker är så lätta att förstå som konjunkturer. Ett land går väldigt bra, och deras valuta stärks. Företagen och folket i det landet tjänar mycket eftersom de saker som köps in blir billigare. Man producerar och anställer folk. Samtidigt blir landet väldigt oattraktivt för andra länder eftersom det blir så dyrt att köpa därifrån. Produktionen når även ett tak och börjar dala. Marknaden blir orolig och konsumenterna svarar med att hålla i pengarna. Konjunkturen vänder. Valutan sänks och sakerna i landet tappar värde. Det gör att företag och diverse väljer att investera där då kostnaderna är lägre. Industrin kommer på fötter och vips har konjunkturen vänt. (detta är dock väldigt kort förklarat och det finns tusentals andra faktorer som spelar in)

Landets valuta har en avgörande roll, inte minst för exportländer, att den har ett svängrum.
Det som har hänt med Euron är att när ett land går dåligt har det inte haft så stor påverkan på unionen som helhet. Detta betyder att landet går dåligt men fortfarande har en förhållandevis stabil och stark valuta. Landet får då svårt att exportera och turismen bla. söker sig till billigare länder. Konjunkturen blir allt djupare och den blir svårare att vända.
Spanien och Grekland är två utmärkta exempel. Båda dessa har även haft enorma prishöjningar sedan deras inträde i valutaunionen.

Vem är det som har vunnit på en global valuta? Jo de globala företagen som gynnas av en global marknad där vinsterna går rätt in i kassan, i rätt valuta dessutom. Vinstbortfallet blir minimalt.

Alla länder är olika och beter sig olika. En del länder exporterar mycket medans andra importerar. Folk och deras kultur skiljer sig åt. Trots detta ska alla ha samma valuta?!

Det är ungefär som att servera en enda maträtt på en restaurang som besöks av flera tusentals olika människor.

Idag befinner sig EU i en djup ekonomisk kris, och få ser ett ljus i tunneln. Sämst går de länder som är med i valuta-samarbetet. Frågan är om något land har kraften att lyfta de andra eller om krisen bara kommer fortsätta i en lutande bana.

Tänkte inte EU-politikerna innan de satte igång kanske århundradets mest frågesatta valutaunion?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar