BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

måndag 19 juli 2010

På med de kritiska glasögonen!


Detta är mycket intressant. Skrämmande intressant. Spänningen stiger och hela kroppen skakar av förväntan.
Mot förmodan pratar jag inte om första oskulden. Inte heller om första fyllan, eller någonting annat halvförbjudet. Eller jo, på sätt och vis.

I och med några av mina tidigare inlägg som handlade om det så sköra ekonomiska systemet vi har på jorden, kunde jag inte låta bli att lyfta blicken och gräva mig ner i ännu mer upprörande fakta.

Jag ville ta reda på hur stor vår frihet egentligen är och vilka som kontrollerar oss uppifrån.
Resultatet blev inte överraskande men likväl skrämmande.

Jag tog fram min dator och gick till biblioteket.

Jag började att söka på vårt lands viktigaste och mäktigaste organ, nämligen Sveriges Riksbank.
De styr räntor och pengarmängd. Kort sagt: de har en väldigt stor inverkan på våra vardagsliv och allt som handlar om pengar.

Den mäktigaste som jobbar på riksbanken heter Stefan Ingves och jobbar som riksbankschef.
Redan tidigt upptäkte jag ett märkligt sammanträffande.

Innan Stefan Ingves tog över jobbade en annan man vid namn Lars Heikenstens som riksbankschef.

Det visade sig att både Stefan och Lars har jobbat i högt uppsatta positioner på svenska SEB-banken. Som bankdirektör respektive chefsekonom och med i en ledningsgrupp kopplad till samma bank.

Precis som många andra på Sveriges riksbank har båda dessa varit med i styrelser och verksamma i många andra bankrelaterade institutioner.

Båda har bla. gjort internationella uppdrag för "Bank for International Settlements" (BIS).
Stefan Ingves sitter även idag i deras styrelse.

Bank for International Settlements (BIS) beskriver sig själva på deras hemsida som en riksbank för riksbankerna. (redan här början man fundera på ordet "demokrati" betydelse.)

BIS är ett samarbetsorgan för 55 riks/centralbanker, och kämpar för att skapa en europeisk centralbank med sig själva som stororganisation på nivån ovanför denne.

Man har bland annat fått kritik från många håll för att inte ha någon skyldighet att rapportera till någon demokratisk part, trots att man har en enorm makt i ekonomin i Europa.
Vidare har man även fått kritik för att vara i princip osynliga trots att man bär ett enormt ekonomiskt ansvar på sina axlar.

Riksbankchefen innan dess heter Urban Bäckström. Kort efter sin avgång som riksbankschef började han jobba för försäkringsbolagen Skandia liv.

Det kan inte bara vara jag som tycker att det är lite läskigt att de som kontrollerar hela vår privatekonomi och framtid, en dag sitter som riksbankschef, och dagen efter som VD på ett bolag.
Man behöver inte vara ett geni för att förstå att dessa självklart även kan tänkas jobba i linje för vissa "egenintressen", helt oberoende vilket jobb de har.

Här börjar det bli enormt spännande så sluta inte läs för guds skull!

Vidare upptäckte jag att många riksbanksledarmöter är eller har varit verksamma i Internationella valutafonden, International Monetary Fund (IMF).
Detta är en överstatligt organ som jobbar i nära sammarbete med Världbanken.

Världsbankens ansikte utåt är att främja ekonomisk utveckling och utrota fattigdom.

Vad många inte vet är att världsbanken till stor del ägs av Förenta staterna, och USA har veto på all beslut som fattas!

Fattigdomen har knappast minskat. Världbanken har fått kritik att göra motsatsen. Ett av de mest konkreta exemplen hände i Bolivia.
1968 bistod världsbanken Ecuador med stora lån. 1998 hade fattigdomen på 30 år stigit från 50% till 70%, arbetslösheten växte under samma tid från 15% till 70% och statsskulden hade växt från 240 miljoner dollar till 16 miljarder dollar.
År 2000 gick hela 50% av Ecuadors BNP till att betala statsskulden!!

Bankvärlden vimlar av hundratals institutioner och bankorgan som har olika uppgifter inom finansvärlden. de flesta är okända för oss vanliga människor, och det är helt omöjligt att säga vem de kontrolleras av och i vilka syften.
Ofta är det personer som hoppar mellan bolag och olika styrelser.

Vi kan tänka oss ett toppskikt. En elit, bestående av bolagschefer, riksbanksledamöter, bankmän och politiker som utan problem eller större granskning kan påverka oss varje dag i olika riktningar.

Det är skrämmande läsning och tråkigt när vår frihet begränsas så enormt av enskilda vinstintressen och en minoritet människor, som vinner på allt detta.

Detta är en liten bit av en stor utveckling. Det krävs så lite för att bli informerad, och genom detta stoppar man en stor del av den utveckling och kontroll som vi annars inte lägger märke till.

Kom ihåg! Systemet är uppbyggt så att de som känner sig mest fria, är antagligen de som blivit kontrollerade hårdast.


Ingen får se skumt ut!
Det sista Eliten vill är att allmänheten ska ta på sig de kritiska glasögonen. Då kommer deras imperium att falla, och logiken och demokratin kan äntligen få spelrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar