BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

torsdag 28 oktober 2010

Tillväxt lönsammare än....Vänskap?

Förväntan?
läs artiklarna nedan först!






Jag är 22år gammal. Jag saknar ekonomiutbildning.
Och tur är väl det!

Under en längre tid här på bloggen har jag publicerat mina teorier om banker och hur dessa går starkt genom en finanskris man själva skapat. För ekonomer och insatta statsmän kommer bankernas vinster dock som en överraskning. Vinsterna i de Svenska bankerna blev högt över förväntan i år.
Rubrikerna ovan är urklipp från tidningar under den senaste tiden. De handlar alltså om aktuella siffror som bankerna har presenterat nyligen. Många har säkert redan läst om SEB, Swedbank och Nordea som nyligen gick ut med sina delårsrapporter. Vinster som överraskade alla, inklusive sig själva.
Jag blir själv lika förvånad varje gång jag läser det. För den enda överraskningen för mig har varit hur någon alls kunnat blivit överraskad.
Det handlar knappast om att jag har en magisk kula hemma där jag ser in i framtiden.
Samtidigt blir man jätteförvånad när ekonomer och högt uppsatta banktjänstemän har totalt fel.
De är inte ens nära. Trots att de jobbar dagligen med analyser och ekonomi.

Så kallade experter, är inget annat än små män i stora kostymer, som trots sin oduglighet gång på gång får fortsatt förtroende att styra samhället i deras egen riktning.
De får tåla kritik.
Och så länge som jag gång på gång får rätt i mina påståenden kommer jag att fortsätta att kalla högutbildade ekonomer för okunniga snorungar. Om man efter tiotals år av studier och erfarenhet inte ens kan förutse något så självklart. Ja då har man helt enkelt inte på jobbet att göra.
Hur har det gått till egentligen? Hur har vanliga människor kommit fram till svaren som proffsen inte ser?
Ju mer insatt man blir, desto klarare blir bilden. Man använder logik tills det att ingenting längre förvånar. Ungefär samma logik som Dagens Nyheter gjorde när man skrev ihop denna rubrik (under) slutet av 2006.
När denna logik utvärderas och jämförs med historiska händelser börjar en röd tråd att framträda. Bankerna har alltid varit vinnare. De beror inte bara på att man är vinstdrivande företag i en funktion som är helt nödvändig för samhällets existens. Man har ju en enorm makt eftersom folk alltid behöver pengar & lån.
Vi har alltid haft finanskriser i världen. Stora som små. Bankerna har alltid gått segrande ur situationen, medan människor har fått svälta & överge sina hem. Företag har stängts. Sjukhus & skolor har fått otillräkliga resurser. Ett helt folk har blivit lidande, på grund av några enskilda människors jakt på snabba vinster.
Nu ser vi samma sak hända igen. Om några år är det glömt igen.
Tänk brett, se klart och se logik.
Ingen vinner på att ha sin lycka & glädje styrt från yttre faktorer.

Att ta betalt och tjäna pengar på att tillhanda en samhällsfunktion som pengar är ungefär lika logiskt som att svenska staten skulle ta betalt av dig för dricksvatten & ren luft.

Vi kan skratta åt det idag, men lika omedvetande kommer vi stå och betala räkningen om några år. Jag kan inte tjata tillräckligt om detta, men vi måste kräva ett stopp. Tillväxt har ett pris.
Annars kommer vi i framtiden betala för precis allt.


Vänskap, frihet..................Kärlek?




Hur mycket betalar du?

4 kommentarer:

  1. "Så kallade experter, är inget annat än små män i stora kostymer, som trots sin oduglighet gång på gång får fortsatt förtroende att styra samhället i deras egen riktning." KLOCKRENT! Kunde inte ha sagt det bättre!

    Ha hopp, ett stopp kommer SNART!

    SvaraRadera
  2. I en värld där vi ser mer och mer utlopp igenom frustration och aggression för det förtryck som har fortgått under hundra tals år av gräs rots människan livs farm så kan man undra om det finns någon lösning igenom det som redan existerar runt omkring oss i vår matrealistiska styrda värd där pengar är makt och humanitär mjukvara en svaghet.

    Banker, Makthavare och Religion har länge titulerat sig själva om vem som har rätt eller fel i hur livet skall vara och har genom regler och lagar förtryckt denna mjukvara som är formaterad med kärlek och medmänsklighet för att alltid sträva efter de bästa förutsättningarna för allt liv något som individualismens operativ system inte har mycket för om det inte är för den enskilda individens vinnings skull.

    Men tider förändras och en dam kan inte hålla hur mycket känslo-vatten som helst utan kommer att get vika för eller senare ett resultatet som vi redan ser igenom att fler och fler känslors kungariken svämmar över och skapar kaos över hela världen, ett utlopp som är oundvikligt om vi som männiksa skall överleva det tryck som har skapat under hundra tals år av den kolonialism som occuperat våra inre mjukvara så att den nu inte kan existera fritt.

    Livet är underbart så låt oss leva tillsammans inte separerade i varsin livflotte.

    Kärlek och omtanke.

    Ande

    SvaraRadera
  3. Tack för en inspirerande kommentar!

    SvaraRadera