BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

tisdag 22 juni 2010

Guacamole - ett hot mot din vardagsekonomi

"Livsmedelsindustrin är så globalt. Så okontrollerbar.
Bättre att bryta ner det i mindre bitar. Skära det i mindre skivor"


Guacamole, ett hot mot din vardagsekonomi?

Hela upplägget kan kännas ganska förvirrande. Guacamole vad? Avocado. Mixad sådan.

Jag skulle kunna börja prata om hela livsmedelsindustrin. Den är den största boven i dramat.

Dock blir det så stort och okonkret. Livsmedelsindustrin är så globalt. Så okontrollerbar.
Bättre att bryta ner det i mindre bitar. Skära det i mindre skivor. Kanske rentav finhacka det, eller mosa. så jag börjar prata om guacamole. Avocado dvs. En stor, fin och solmogen. Grön sådan. Eller brun, oftast. Inuti alltså.

Vet inte om det är de svenska matvarukedjorna som totalt missuppfattat hur konsistensen på en mogen avokado ska vara. Annars kan jag inte förklara varför den är hård som en kokosnöt.

Jag kan inte heller vara den enda som efter en veckas förväntan tillslut öppnat den numer halvmjuka avokado för att upptäcka att den ruttnat. Den har aldrig varit mogen. Bara stenhård och rutten.

Är det på grund av detta som vi betalar 29.90:- för färdiggjord guacamole från bla. Santa Maria?

Gjord av mosad avokado. Kunde man tro.
Jag ringer upp Santa Maria för att kolla.

Jag får reda på följande:

Guacamolen (avokadoröran) innehåller endast 1,5 procent avokado. Lika mycket som saltinnehållet!? I övrigt hittar man godsaker som smakförstärkare, förtjockningsmedel och flera E-tillsatser. Vad är det som fyller upp burken då? Jo, vatten bland annat.

Den är dock snäppet vassare än konkurrenten eldorado där avokadoinnehållet bara är ynkliga 0,9%

"Det kanske är målet med den moderna matindustrin. När vi en dag inte längre kan känna skillnad på vad som är äkta mat eller industritillsatser kommer vi fortsätta betala fullpris för billig skräpmat medan företagarna skrattande går till banken"


Trots att vi ser en ökning av tillsatser i kombination med sämre och billigare råvaror har vi haft höjda matpriser de senaste åren. Så som kritisk konsument frågar jag mig: Var hamnar mina pengar?

Varken på tallriken, eller i plånboken.

Så vad har vi lärt oss av detta smaklösa exemplet?

Två saker:

Ta två avokados och mosa tillsammans med lite citronjuice. Krydda med salt, vitlök och lite chili.

Detta sparar dig inte bara 8kr. Det ger dig en smakupplevelse utöver det vanliga. Kostnaden är några minuter.

Det lär oss även att bli mer kritiska som konsumenter. Om du inte köper fusket så försvinner det. Företagen kallar oss för idioter och så länge som vårt kritiska tänkande inte ligger högre än så här så har de rätt i sitt påstående.

Bojkotta allt skit och tänk en extra gång innan du stoppar ner något i kundvagnen.

"Är det inte märkligt. Man kan blir straffad för stöld, men när man säljer avokadoröra utan avokado så händer det ingenting"


Det här är bara en droppe i havet av allt som dagligen strömmar i butikernas hyllor.

Om vi fortsätter att betala stora pengar för vatten med tillsatser blir vi inte bara hungriga. Vi förlorar även vårat smaksinne och blir fattigare.

Det kanske är målet med den moderna matindustrin. När vi en dag inte längre kan känna skillnad på vad som är äkta mat eller industritillsatser kommer vi fortsätta betala fullpris för billig skräpmat medan företagarna skrattande går till banken.

Är det inte märkligt. Man kan blir straffad för stöld, men när man säljer avokadoröra utan avokado så händer det ingenting. Trots att vi betalat fullpris för detta.
Detta är idag lagligt trots att vi snarare borde likna det med grovt rån. På oss konsumenter.

Var ligger logiken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar