BannerFans.com
Media och Journalistik Blogg listad på Bloggtoppen.se VeggieToppen

"En blogg för oss som är öppna för ett alternativ till dagens konsumtionssamhälle"

tisdag 14 december 2010

Tredje gången gillt för HM?

Bangladesh brinner!


Jag kan förstå när folk gör fel. Man vill göra rätt för sig men vet inte riktigt hur.
Ett bra sätt är faktiskt att tänka moraliskt, även utanför landets gränser.

Nu ska jag berätta en viktig sak!

Den senaste tiden har HM's texttilfabriker i bangladesh varit i hetluften.

Först rapporterades det om chefer som utnyttjat fabriksarbetare sexuellt, En kort tid därefter om uteblivna löneförhöjningar som arbetare hade blivit lovade. Stora protester på gator följde (bild ovan)

Det räckte tydligen inte..

I början av året brann en texttilfabrik som levererar kläder till HM ner. (bild ovan) 21 människor dog och 40 skadades. Anledning till att de omkom var att nöddörrarna till fabriken var låsta så att ingen skulle kunna ta sig ut. Hur hemskt den än låter så vittnar detta bara om de fruktansvärt brutala arbetsvilkoren som gömmer sig innanför fabrikens väggar.

Men det räckte tydligen inte heller...

Just nu brinner ännu en texttilfabrik i bangladesh. Det är en stor eld och många arbetare är fångade på byggnadens tak, berättar brandchefen Abu Nayim till Media. 14 000 människor jobbar på fabriken. Nästan alla är kvinnor.

Många frågor kommer upp i mitt huvud. Kommer arbetarna att klara sig? Är detta yttligare en av HM's vidriga fabriker? Var nöddörrarna stängda den här gången också?

Men även ännu mer relevanta frågor får komma till tals. Hur många fabriker ska brinna ner?, vem mer ska bli våldtagen?, hur många fler osyldiga arbetare ska avlida, innan vi i moral-landet Sverige ska sluta köpa kläder av klädjätten HENNES & MAURITZ??

Men det räcker kanske inte....

Så blir detta tredje gången gillt för HM?

2 kommentarer: